Achtergrond.
De staat Bihar is gelegen in het oostelijke deel van India, deelt de door land grenzende staat Bihar de grens met het buurland – Nepal. Met een bevolking van ongeveer 80 miljoen mensen is Bihar dat geweest bekend als een van de achterlijke staten van India. De alfabetiseringsgraad in de staat Bihar is 63,82% (73,39% voor mannen en 53,33% voor vrouwen). Volgens de Census van 2011 (regering van India), heeft het district Purnea, waar het hoofdkwartier van de unie is gevestigd, een van de laagste alfabetiseringspercentages in de staat op 52,49%.
De staat heeft ook een scheve geslachtsverhouding van 916 vrouwen per 1.000 mannen. In de staat Bihar, vooral in de landelijke gebieden – de landbouw, de steenoven en de bouw zijn de belangrijkste bron van werkgelegenheid voor de mensen. Vanwege zijn geografische ligging heeft de staat ook een grote toestroom van migrerende werknemers (zowel interstatelijke als grensoverschrijdende migratie van Nepal).
De steenovensector (grotendeels seizoensgebonden industrie) heeft een aanzienlijk deel van de migrerende werknemers en wordt gedomineerd door gezinsarbeid, stukloonstelsel.
De belangrijkste gebieden van vakbondsinterventie waren om beter te realiseren lonen en arbeidsvoorwaarden, uitkeringen in het kader van verschillende overheidsregelingen aan de werknemers zoals sociale zekerheid voor werknemers (dekking door het Voorzieningsfonds in steenovens), werkgelegenheid garanderen en om de grieven van werknemers aan te pakken door middel van verschillende mechanismen, waaronder tripartiet overleg. Het HKMP heeft specifiek migrerende werknemers in de steenovens georganiseerd (ongeveer 40-60% van de werknemers in de steenovensector zijn migranten) en campagne voeren voor realisatie van hun rechten.
De school
De vakbond HKMP heeft actief de oorzaak van kinderarbeid in BWI-sectoren aangepakt. Als erkenning van haar werk kreeg de bond de verantwoordelijkheid om een aantal scholen voor kinderarbeid op te zetten onder specifieke ondersteuning van het vlaggenschip programma van de regering, dat wil zeggen National Child Labour Project (NCLP). Een daarvan is de Child Learn school in het dorp Meerganj. De school ontving in 2013 tijdelijk voor een periode van 3 jaar een erkenning van de overheid. Die periode is in 2016 verlengd en alles is erop gericht om de erkenning te verkrijgen en daarmee overheidssteun.
Informatie over de school.
Aantal klassen: 6
Aantal leerkrachten: 6
De inspanningen zijn erop gericht, dat alle kinderen van deze school in het jaar 2018 zijn overgegaan naar de dichtbij zijnde overheidsschool.
Steun van de Stichting Child Learn.
Tijdens de jaarvergadering van Child Learn India heeft de vakbond het verzoek gedaan om de school nog één jaar te ondersteunen. Het bestuur stond daar positief in om daarmee de school overeind te houden en een overgang naar een overheidsschool mogelijk te maken.
De Stichting Child Learn Nederland besloot ter vergadering het project in het schooljaar april 2018 t/m april 2019 opnieuw met de financiering van het salaris van 2 leerkrachten te gaan steunen.